Texnis Genesis

Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου
Εκπαιδευτικά – Βιωματικά προγράμματα και Διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά!!! Διοργάνωση Events - Festival

Τηλ.  2105248140 - 2105248144 210 4830330

Παραστάσεις

 

 

«ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ»
 
Του Κωστή Παλαμά

 

Το έργο του Κωστή Παλαμά έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως το καλύτερο έργο της νεοελληνικής δραματουργίας.

 Γράφεται από τον ποιητή σε μια εποχή κρίσης για τα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της τότε μικρής Ελλάδας. Σκιαγραφεί μια κοινωνία που επαναπαύεται στο ένδοξο αρχαίο της παρελθόν.

 

Στο έργο αυτό ο Παλαμάς, ενώ ασχολείται με ανθρώπους καθημερινούς, απλοϊκούς του λιμανιού, του κάμπου και της γειτονιάς κατορθώνει να τους ανάγει σε σύμβολα της πνευματικής μας ζωής. Είναι πολλά τα μηνύματα για τη σύγχρονη ζωή, που απορρέουν μέσα από το κείμενο αυτό και μεγάλη η αξία και η γλωσσοπλαστική δύναμη της δημοτικής του Παλαμά. Με αυτό θα πετύχουμε την ευαισθητοποίηση των μαθητών  στις ιδέες και αξίες του μεγάλου μας ποιητή και τη σύγκριση με τις ιδέες και αξίες της σύγχρονης εποχής. Επίσης οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τη γνήσια ποιητική δημοτική του Παλαμά.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η «Τρισεύγενη» μύθος αλλά και πραγματικότητα κόρη του Δενδρογαλή, όμορφη, ασυμβίβαστη, νεράιδα, ορφανή από μάνα, μεγαλώνει με την μητριά της. Δεν διστάζει να αγαπήσει το γιο του εχθρού του πατέρα της, πράγμα ανήκουστο για την εποχή. Έτσι θα πέσει στην δυσμένεια και στην έχθρα της οικογένειας της. Με την ευγενική και αγνή της ψυχή και τη φιλανθρωπία της έχει και τώρα κερδίσει την μεγάλη συμπάθεια της μικρής κοινωνίας του χωριού. Παρά την σφοδρή αντίθεση του πατέρα της παντρεύεται τον εχθρό του,  Πέτρο Φλώρη. Αλλά ούτε και τώρα «ησυχάζει» όπως θα περίμενε κανείς, δεν ακολουθεί τα καθιερωμένα της παραδοσιακής μικροκοινωνίας. Εξακολουθεί να ζει με ένα δικό της κώδικα ηθικής, με καλοσύνη, μεγαλοψυχία, κατανόηση και ανθρωπιά. Καθίσταται μια ηρωίδα σύγχρονης τραγωδίας, μια νέα Αντιγόνη που δεν συγκρούεται με τον Τύραννο – βασιλιά, αλλά με  το κατεστημένο, που μέχρι χθες την αγαπούσε και τελικά αυτοτιμωρείται.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου "ΒΕΜΠΟ".

Προετοιμάζεται με σεβασμό στο μοναδικό λόγο του Παλαμά από ειδικευμένους συντελεστές και δημιουργούς στο θέατρο για παιδιά και εφήβους, ώστε να είναι κατανοητή  και ελκυστική η παράσταση στο νεανικό κοινό. Με εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς σε σκηνοθεσία της έμπειρης δημιουργού Γιούλης Ηλιοπούλου, σε μια παραγωγή αξιώσεων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενα & σκηνοθεσία: ΓΙΟΥΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Παράγωγης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Μουσική επένδυση  : ΚΡΙΣΤΕΛ ΚΑΠΕΡΩΝΗ Στίχοι Τραγουδιών : ΓΙΟΥΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Χορογραφίες : ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΗ Σκηνικά - Κοστούμια : ΤΖΟΥΛΙΑ ΜΑΡΚΟ  Εκτέλεση Παραγωγής : TEXNIS GENESIS Παραγωγή : ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

 

8 ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΓΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ,  ΡΑΣΜΗ ΤΣΟΠΕΛΑ , ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

ΠΙΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ,  ΔΗΜ. ΦΡΑΤΖΙΟΥ,   ΑΛ. ΤΡΑΝΟΥΛΙΔΗΣ ,ΘΕΟΔ.ΣΤΕΜΠΑΡΗ

& ΒΑΣ. ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ

 

Οι Συντελεστές, ο Θίασος, και τα Στελέχη της “ ΤΕΧNIS GENESISαλλά και προσωπικά η κυρία Γιούλη Ηλιοπούλου, είμαστε υπερήφανοι, που και φέτος θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας  και θα εμπιστευθείτε σε εμάς το σημαντικότατο θέμα της ψυχαγωγίας σας.

           

 

 

Copyright © 2022, Texnis Genesis. All Rights Reserved.

Design by: DiabloDesign.eu